Oolong čaje > Zajímavosti > Archív > Zdravotní účinky oolongů

Zdravotní účinky oolongů


Vědci zkoumají velmi pečlivě chemického složení a poměr minerálních látek oolongů a jejich možné dopady na lidské zdraví. Studie potvrdily speciální účinky oolongů a to v několika oblastech:

Účinky proti stárnutí

Chemické reakce volných radikálů způsobují mutace a průběžné odumírání buněk, což následně vede ke vzniku smrtelných chorob. Nadměrná oxidace lipidů spolu s volnými radikály jsou bez nadsázky největším nepřítelem zdraví a dlouhověkosti. Běžnými antioxidanty jsou vitamíny C a E, které účinně zabraňují nadměrné oxidaci nenasycených mastných kyselin. Ale ještě silnější účinky mají polymerické fenoly obsažené v oolongu (tieguanyin), které podle japonských vědeckých studií, dokáží zabránit nadměrné oxidaci a lidově řečeno „vypláchnout“ volné radikály z těla, což vede ke zpomalení procesu stárnutí lidského organismu.

Protirakovinné účinky

V průkazných vědeckých studiích bylo dokázáno, že tieguanyin zabraňuje vzniku rakoviny jícnu i rakoviny prsu. Má jeden z nejsilnějších preventivních účinků i na ostatní rakovinná bujení. Čajové polyfenoly obsažené v čajích oolong se tak stávají jednou z mocných zbraní boje proti rakovině.

Degenerativní změny v organismu

Čajové polyfenoly dokáží vyrovnávat krevní cholesterol a krevní tlak. Proto se jmenovitě v Japonsku doporučuje pít čaj oolong jako prevence při srdečních chorobách, hypertenzi, arterioskleróze a dalším kardiovaskulárním nemocem. Podle studie lékařské fakulty univerzity ve Fujianu z roku 1974 se pravděpodobnost srdečního onemocnění u lidí, kteří pijí oolong déle než 3 roky snižuje na 1,4%.

Povzbuzující účinky a ochrana proti přehřátí organismu

Je dokázáno, že horký šálek oolongu dokáže v letním vedru zchladit lidský organismus. Netradiční variantu horkého nápoje lze pro naše čajomilce upravit do podoby chladného nápoje, který díky přítomnému kofeinu pravděpodobně povzbudí nejen fyzickou, ale i psychickou stránku ve dnech, kdy hrozí přehřátí organismu. To by potvrdil i „dělník pera“ francouzský spisovatel Honoré de Balzak, známý tím, že psal výhradně v noci, přičemž mu dělal společníka právě čaj. Kofein je znám svými povzbudivými účinky, které i při únavě zlepšují myšlení. Díky přítomnosti čajového polyfenolu tieguanyinu jsou kompenzovány negativní účinky kofeinu na organismus. Díky pití čaje je zajištěn i správný poměr hydratace organismu – takže vítaný společník nejen pro letní vedra a noční práci …

Cukrovka

Japonská klinická studie potvrdila, že pravidelné pití oolongu může tělu dodat chybějící vitamín B1, kyselinu pantotenovou, kyselinu fosforečnou, methyl salicylát a polyfenoly a tím může předejít vzniku diabetu. U pacientů se středně těžkým nebo mírným diabetem pomáhá vyrovnat hladinu cukru v krvi a ulevuje od hlavních příznaků.

Obezita

Obezita je s rostoucím životním standardem typickou „nepříjemností“, která vede k mnoha závažným onemocněním jako kardiovaskulárním potížím, diabetu atd. I když pití čaje přispívá k celkovému ozdravení organismu a tím má pozitivní dopady i na tělo zatížené zvýšenou hmotností, není samotné pití čaje zázračnou pilulkou pro obézní. Nicméně pití oolongů a dodávání tělu tieguanyin pomáhá snižovat podkožní tuk především v oblasti pasu a tím přispívá ke snížení hmotnosti. Podle čínských studií bylo prokázáno, že tieguanyin, který je obsažený v oolongu účinně snižuje hladinu cholesterolu v krvi u pacientů s obezitou a proto je někdy nazýván „hubnoucí čaj“.

Dentální problémy

Na vzniku zubního kazu a paradontózy se podílí celá škála faktorů, pití čaje může chránit ústní dutinu díky obsahu fluoridů. Japonské studie dokládají, že výskyt zubního kazu se při pravidelném pití oolongů výrazně snižuje.

Střevní obtíže

Starověké čínské lékařské texty nabádají užívat čajové nápoje k léčbě úplavice, enteritid a gastritid. V dnešní době je pochopitelně důležité - kromě prevence – následovat pokynů lékařů. Faktem však zůstává, že pití čaje může významně pomoci nejen svými látkami, ale také hydratací organismu.