Oolong se na rozdíl od zelených nebo černých čajů vyrábí fermentací nebo polo-fermentací (přesnějším názvem je oxidace), přičemž tento způsob výroby umožňuje zachování téměř stotřiceti chemických látek! Obsahuje různé vitamíny, minerály a další prospěšné látky pro lidský organismus, jako jsou například: aminokyseliny, bílkoviny, polyfenoly, třísloviny, katechiny, antioxidanty a to vše z přírodního, tedy přirozeného zdroje.
Vitamín A
Oolong obsahuje velké množství tohoto velmi důležitého vitamínu, který je nezbytný pro fungování imunitního systému. Je důležitý pro vývoj bílých krvinek a je také důležitý pro správný vývoj zraku.
Vitamín B
Oolong obsahuje celkem 8 vitamínu B:
Vitamín C
Nejen ovoce a především citrusy jsou bohatým zdrojem vitamínu C, také Oolong je jeho velkým zdrojem. Vitamín C je důležitý pro tvorbu proteinu kolagenu, který je důležitý pro výrobu nové kůže, šlach, vazů a pro hojení ran a zjizvených tkání. Vitamin C je antioxidant, který pomáhá odstranit volné radikály a toxiny z těla.
Vitamín E
Vitamín E je antioxidant rozpustný ve vodě, je nezbytný pro tvorbu buněk a tkání. Některé výzkumy odhalují, že by tento vitamín mohl být klíčem pro snížení úmrtnosti na různé druhy rakoviny. Tyto výzkumy nejsou ovšem ještě průkazné, ale první pokusy jsou velmi pozitivní.
Vitamín K
Velmi prospěšný vitamín a důležitý pro tvorbu kostí a kostní dřeně, pomáhá snižovat riziko vzniku osteoporózy. Je důležitý pro srážlivost krve a spolupráci s játry. Pomáhá převádět glukózu na glykogen.
Dále obsahuje Oolong také vitamín P a minerály jako vápník a stopové množství železa, zinku a dalších kovů …
Oolong je prospěšný po mnoha stránkách a v mnoha fázích lidského životního cyklu. Uveďme si několik nejběžnějších prevencí nebo prospěchů:
Čaj a ne jen Oolong, by proto měl být pevnou součástí našich životů, měli bychom si jej pro své účinky vážit a zkusit si životní styl a relaxaci se sklenicí výborného čaje a knihy nebo hudby, každý den!