Oolong čaje > Zajímavosti > Archív > Od výroby, k přípravě Oolongu

Od výroby, k přípravě Oolongu

Jako u každého jiného čaje, se začíná přirozeně vypěstováním rostliny a sklizní. Sklízí se nižší, střední, vyšší a další kvalitativní třídy, podle kterých pak výsledný produkt dostane jakési označení, za svým vlastním jménem (například: Superior, King, A, ‘AAA’, a podobně …). Těchto kvalitativních tříd a typů je mnoho, proto se jimi budeme zabývat v jiném článku a nyní se zaměříme spíše na postupy výroby čaje Oolong.

Výše uvedeným, společné rysy výroby jiných čajů a Oolongu končí. Zde pak začínají procesy skladování, sušení, fermentace nebo polo-fermentace. Co se fermentace týče tak se sice uvádí, že se čaj Oolong fermentuje a je snazší to tak nadále uvádět, ale tento termín je nepřesný, ve skutečnosti se jedná o oxidaci.

Sběr čajových lístků

Sběr lístků čajů se jako u ostatních čajů výrazně neliší, čajové lístky pro Oolong se sklízejí až v jejich plné zralosti, tím se zajistí naprosto stálá a plná chuť celé várky sklizně.

Zpracování

Ihned po sklizni se musí čajové lístky začít zpracovávat, proces bývá velmi rychlý, aby se zajistila stálá kvalita produktu od začátku až po konec procesu. U Oolongu se zásadně zpracovávají celé listy a na začátku celého procesu se lístky ponechají lehce povadnout na přímém slunci. Povadlé lístky se následně zpracovávají ve velkých otočných bubnech, kde se naruší a započne proces oxidace (také díky částečně zachovalé vlhkosti, proto je tento proces tak unikátní, čaj se nesuší ihned). Někdy je po této fázi využit ještě lehký lisovací stroj, který nelisuje, ale svým krouživým pohybem utváří nebo dotváří granulky, charakteristické právě pro čaj Oolong.

Oxidace

Kompletní proces oxidace při výrobě Oolongů se přerušuje zhruba v polovině, tím si zachová přírodní polyfenoly. Tento proces zasáhne v podstatě pouze okraje čajových lístků a v moment jejich zčervenání se přerušuje již zmíněná oxidace a započne proces sušení.

Sušení

Oolongy jsou sušeny velmi prudce, proto u některých typů se může projevit nahořklá nebo lehce oříšková chuť, je to z důvodu připečení, avšak u některých Oolongů se tento proces dělá záměrně.

Proces výroby je tedy ojedinělý a u některých typů Oolongů velmi typický a dokonce některé čaje mají chráněný proces výroby velmi přísnými podmínkami a zdá se, že některé recepty na přidané složky a postupy výroby jsou stejně tak tajné jako například recept na známý kolový nápoj.

Příprava

Příprava čaje Oolong není nijak zvlášť složitá a také se velmi neliší od přípravy čajů ostatních.

  • Přibližně 5 – 7 gramů vybraného čaje vložíte do konvičky o obsahu zhruba 0,5l.
  • Čajové lístky prolijte vodou o teplotě zhruba 85 – 90 stupňů Celsia, tím se lístky očistí a budou připravené k louhování.
  • Čaj můžete nechat louhovat 5 – 7 minut, ovšem v této době louhování se uvolní více tříslovin a nálev může být trpký a nahořklý, proto je lepší první louhování ukončit do tří minut od zalití vodou.
  • Z 5 – 7 gramů Oolongu se dá připravit přibližně 1 – 1,5l čaje, ale mějte na paměti, že každý další proces louhování, čajové lístky oslabuje a to jak o aroma tak i chuť, což můžete částečně vykompenzovat postupným zvyšováním teploty vody na zalití.

Oolong se dá pít jak studený tak i teplý, ochucený, slazený medem nebo například mandlovým sirupem. Je lehce povzbuzující a pitelný po celý den.