Oolong čaje > Zajímavosti > Archív > Nejznámější oolongy

Nejznámější oolongy


Polozelené čaje k nám přichází nejčastěji z Číny a to převážně z provincie Fujian, kde také vznikly. Výroba se nicméně rozšířila i do dalších regionů. Po celém světě jsou dnes velmi populární skvělé tchajwanské oolongy Dong Ding nebo Dong Ti. Jeden z nejslavnějších čínských oolongů je však bezpochyby železná bohyně milosrdenství čili Tie Guan Yin. „Tie“ znamená železo a odkazuje na sytost barvy, „Guanyin“ je čínská podoba původně indického bódhisattvy soucitu, tedy budhisty odkládající nirvánu proto, aby mohl pomáhat druhým na jejich cestě k osvícení. Železná bohyně milosrdenství tak má jeden z nejpoetičtějších názvů, který provází čajomilce na cestě života.

I když je tento oolong vyráběn ustáleným procesem, dá se říci, že se na konci 20. století posunula výsledná chuť k žádanějším lehčím tónům a to jak v chuti tak barvě. Možná za to mohou – kromě poptávky trhu – i pravidla ekologického zemědělství, která se dodržují na čajových plantážích, kde rostou keře železné bohyně milosrdenství. Z toho sice plyne i poměrně nízká výnosnost (v porovnání s ostatními chemicky ošetřovanými plantážemi), na druhou stranu se díky tomu listy barví do žluté barvy a chuťově čaj získává vynikající sladkou příchuť. Ruční sběr zaručuje, že se zpracovávají jen maximálně první 4 lístky a srdíčko čajovníkového keře. A nejkvalitnější čaje jsou tradičně z jarní a zimní sklizně.

Po sklizni se čajové lístky suší na slunci – nesmíme však zapomínat, že díky počasí, které v regionu železné bohyně panuje je obloha většinou zatažená, takže čajové lístky jsou sice vystaveny slunci, nicméně ne tak spalujícímu, jak by se mohlo na první pohled zdát. V případě slunečního úpalu se na sušené lístky rozkládá černá tkanina, která chrání čajové lístky před poškozením. Tento tradiční postup při přípravě oolongů zaručuje odpaření vlhkosti z čajových lístků a nastartování procesu oxidace, při němž čajové lístky začnou krásně vonět. Tento postup vyžene z čajových lístků vlhkost, takže se může přikročit k dalšímu kroku: čajové lístky jsou vsypány do bambusových zásobníků. Jejich neustálé přetáčení zajistí nejen stálý přísun vzduchu (čajové lístky se tudíž nemohou zapařit), ale i mírné poškození lístků, ve kterých díky tomu může docházet k oxidaci a uvolňování krásného aroma. Návštěva v továrně na oolongy by vás nadchla jako procházka opravdu nádhernou květinovou zahradou. Díky tomuto pečlivému a jemnému postupu při výrobě si plocha čajového lístků zachovává svůj původní tvar. Narušené jsou jen okraje, které se zbarví do červena. Právě toto stádium při výrobě oolongů prozrazuje onen termín částečná oxidace. Pokud by v této fázi nedošlo k rychlému ukončení, vznikl by černý čaj … Opakující se rotace čajových lístků v bambusových zásobnících záleží na stupni vlhkosti a barvy – to posuzují zkušení čajový mistři. Stejně šetrně se při výrobě železné bohyně přistupuje i v následující fázi, kdy se válcování lístků provádí v látkových pytlích, aby nedošlo k příliš silnému tlaku, který by ve výsledku poznamenal i chuť a aroma čaje. Ke zkroucení lístků tedy dojde, ale pouze za přiměřeného tlaku.

Následuje další fáze, kdy se ještě měkké čajové lístky se zabalí do plátěných pytlů vždy cca po 15kg a velmi pevně se zkomprimují asi do velikosti míče. Následně jsou uvolněny a nahřáty (suché lístky by byly příliš křehké a nemohly by se znovu stlačovat, aniž by se nepolámaly). Tento proces se periodicky opakuje, dokud nejsou čajové lístky náležitě natvarovány do typicky kulatého tvaru a míra vlhkosti se nepohybuje kolem 5%. Kvalitní oolong jako železná bohyně má pak díky tomuto postupu krásně pevný tvar, který si udržuje lesk, jak šťáva z čajových lístků v průběhu výroby tvrdne na povrchu budoucího čaje.

Výsledná chuť železné bohyně milosrdenství je sladká s příjemnou květinovou vůní a to i při opakovaném přelévání. Z jedné dávky si můžete připravit až šest nálevů, což z tohoto typu čaje dělá vysloveně ekonomickou záležitost. Její popíjení nabízí velmi jemnou a přitom sytou chuť s typicky sladkým dozvukem. Po přelití se svinuté čajové lístky rozvinou a dopřejí pohled na dlouhé čajové listy zbarvené do hnědo-zeleného odstínu.