Oolong čaje > Zajímavosti > Archív > Jak využít oolong v kuchyni?

Jak využít oolong v kuchyni

Oolong dokáže propůjčit své aroma nejen vodě při přípravě čaje. Uvádíme dvě základní možnosti využití oolongu i při vaření, přičemž fantazii se při zužitkování oolongu skutečně meze nekladou …

Likér

Nejen na čajovém dýchánku se může hodit extempore doplněné originálním čajovým likérem servírovaným buď s kostkami ledu, nebo ho využít jako základ pro komplikovanější koktejly... K opravdu jednoduché přípravě budete potřebovat: 500ml vodky přísně neutrální chuti, 5 čajových lžiček oolongu a lehčí sirup podle chuti.

Do lahve s vodkou vsypte oolong a dobře protřepte. Nechte louhovat minimálně 15 hodin. Až vodka absorbuje míru aroma oolongu podle vaší chuti, sceďte oolong a vodku dochuťte vybraným sirupem. 

Smažená rýže

Snadný způsob, jak vpravit antioxidanty do oblíbené přílohy je vařit s čajem. A mimochodem je to dobrý způsob, jak uplatnit již propařené čajové lístky…

Na přípravu budete potřebovat:

  • 1 šálek rýže
  • 1 a ¼ šálku vody
  • 3 lžíce oolongu
  • olej
  • volitelnými ingrediencemi jsou cibule, česnek, paprika, kořenová zelenina, maso nebo vejce
  • z koření lze doporučit pepř, čerstvé bylinky, sojovou omáčku

Rýži připravte podle vlastního osvědčeného způsobu – po prvních pěti minutách však nezapomeňte přidat oolong a promíchat ho s připravovanou rýží.

V pánvi na oleji restujte vybranou zeleninu a případně i maso. Až budete mít pokrm v pánvi hotový, vmíchejte hotovou rýži a koření podle chuti, dobře promíchejte a podávejte.