Oolong čaje > Zajímavosti > Archív > Historie čaje oolong

Historie čaje oolong

Britský velvyslanec v Číně věnoval začátkem 19. století oolong mladé královně Viktorii. Byla unešená kombinací nezvyklého aroma i chuti, stejně jako osobitým vzhledem čajových lístků. Žádný podobný čaj nebyl do té doby v Británii znám. Také proto pojmenovala tento čaj „kráska východu“.

Částečná oxidace čaje řadí po chuťové stránce oolongy někam mezi zelené čaje a černé čaje – záleží na zpracování, ke kterému čaji se oolong blíží víc … jeho historickým předchůdcem byl čaj Beiyuan s více než tisíciletou tradicí. Čaj Beiyuan datujeme do období dynastie Tchang (618-907n.l.) s regionálním centrem v severním Fujianu, konkrétně u Fénixovy hory. Pro své unikátní vlastnosti a jemnou chuť se čaj Beiyuan stal prvním čajem, kterým se vzdával hold vládci (to už jsme v době dynastie Sung 907-1279). Podle tohoto zvyku si čínský císař vybral regiony, ze kterých přijímal čaj jako dar svých provincií. V první řadě šlo o otázku cti nabídnout samotnému císaři to nejlepší … a následně to byla skvělá obchodní příležitost. Čaj z oblasti Fujian byl známý svou nezvykle silnou chutí s překvapivými zemitými tóny v charakteru tohoto nápoje, tak odlišné od ostatních zelených čajů. Čajové lístky se v té době stlačovaly do jakýchsi koláčů. Posléze se od této metody zpracování ustoupilo a začala se výroba částečně zoxidovaných čajů – tedy originálních oolongů jak je známe dnes. K této změně v procesu výroby došlo v 18. století, ale to nic nezměnilo na jeho oblíbenosti ani proslulosti. Stále byl součástí holdu císařům a to i během vlády slavné dynastie Ming (1368-1644) a následující dynastie Čching (1644-1911).

Legenda o vzniku čaje oolong

Každá historie má svoje legendy a stejně je tomu i u čaje oolong. Traduje se, že během dynastie Čching (1644-1911) žil v provincii Fujian chlapík, který se zabýval výrobou čaje. Jednoho dne, zrovna uprostřed sběru čajových lístků, uviděl jelena a rozhodl se ho pronásledovat. Ke svému čaji se vrátil až druhý den a zjistil, že mu okraje nasbíraných čajových lístků mezitím začaly prosychat. Chtěl takto zničenou várku vyhodit, ale protože čaj vydával překvapivě dobré aroma, usoudil, že již stejně nemůže nic zkazit a začal rozvíjet nový postup… výsledek ho zaskočil. Byl velmi překvapen, že čaj získal novou silnou a přitom sladkou chuť bez typické svíravosti zelených čajů. Muži se říkalo Wu-long a tak se vžilo i pojmenování tohoto čaje.