Oolong čaje > Zajímavosti > Archív > Dělení oolongů

Dělení oolongů

Odlišnosti mezi druhy oolongů vyplývají jak z lokality, ve které se pěstují, tak z kultivaru samotných čajovníků. V neposlední řadě jde o stupeň oxidace, který se může pohybovat od 8% do 85% právě v závislosti na odrůdě. Z toho vyplývají základní pravidla dělení oolongů:

 

Podle stupně oxidace

lehce oxidované oolongy

  • lehce oxidované čaje, tj. pod 20%, jejichž lístky mohou mít skutečně namodralý tón a které jsou typické svou jemností
  • můžete se setkat s označením „jadeit“
  • z těchto čajů můžete vyzkoušet např.: Wen Shen Bao Zhong

středně oxidované oolongy

  • nejčastějšími druhy oolongů jsou středně zoxidované varianty
  • stupeň oxidace se pohybuje mezi 20% a 40% a někdy se nazývají „jantar“, jde vesměs o svěží čajové varianty a dobrým příkladem může být např.: Dong Ding

silně oxidované oolongy

  • oolongy zoxidované nad 40% jsou velmi vyhledávané, konzumenti by se však měli připravit na výraznou chuť a jako takové se nedoporučují úplným čajovým začátečníkům …
  • příkladem může být Dong Fang Mei Ren nebo též Kráska východu, u níž je oxidace vyšší než 60%

 

Regionální dělení oolongů

dále můžeme oolongy dělit regionálně a to na subkategorie:    

  1. Tchajwanské oolongy nebo také čaje Formosa.
  2. Guangdong oolong – tento „přívlastek“ získá jen oolong, který je zpracovaný podle určitých kritérií. Mezi nejdůležitější pravidla, kterými se musí Guangdong oolong řídit, patří nesbírat čajové lístky:
  • brzy po ránu,
  • za deštivého počasí,
  • za úporného slunečního svitu.

Guangdong se sbírá mezi 14 a 17 hodinou a zákaz sbírat v dešti je obzvlášť pro jarní sklizeň doslova oříškem, protože v této době proprší 80% času. Čajové lístky jsou zpracovávány okamžitě po sběru. Produkce probíhá i v noci, aby si čaj zachoval svou čerstvost a nejvyšší kvalitu.

  1. Minbei oolong – čaj vypěstovaný v severní části provincie Fu-ťien.
  2. Minnan oolong – čaj z jižní části provincie Fu-ťien.