Dělení oolongů
Odlišnosti mezi druhy oolongů vyplývají jak z lokality, ve které se pěstují, tak z kultivaru samotných čajovníků. V neposlední řadě jde o stupeň oxidace, který se může pohybovat od 8% do 85% právě v závislosti na odrůdě. Z toho vyplývají základní pravidla dělení oolongů:
Podle stupně oxidace
lehce oxidované oolongy
-
lehce oxidované čaje, tj. pod 20%, jejichž lístky mohou mít skutečně namodralý tón a které jsou typické svou jemností
-
můžete se setkat s označením „jadeit“
-
z těchto čajů můžete vyzkoušet např.: Wen Shen Bao Zhong
středně oxidované oolongy
-
nejčastějšími druhy oolongů jsou středně zoxidované varianty
-
stupeň oxidace se pohybuje mezi 20% a 40% a někdy se nazývají „jantar“, jde vesměs o svěží čajové varianty a dobrým příkladem může být např.: Dong Ding
silně oxidované oolongy
-
oolongy zoxidované nad 40% jsou velmi vyhledávané, konzumenti by se však měli připravit na výraznou chuť a jako takové se nedoporučují úplným čajovým začátečníkům …
-
příkladem může být Dong Fang Mei Ren nebo též Kráska východu, u níž je oxidace vyšší než 60%
Regionální dělení oolongů
dále můžeme oolongy dělit regionálně a to na subkategorie:
-
Tchajwanské oolongy nebo také čaje Formosa.
-
Guangdong oolong – tento „přívlastek“ získá jen oolong, který je zpracovaný podle určitých kritérií. Mezi nejdůležitější pravidla, kterými se musí Guangdong oolong řídit, patří nesbírat čajové lístky:
-
brzy po ránu,
-
za deštivého počasí,
-
za úporného slunečního svitu.
Guangdong se sbírá mezi 14 a 17 hodinou a zákaz sbírat v dešti je obzvlášť pro jarní sklizeň doslova oříškem, protože v této době proprší 80% času. Čajové lístky jsou zpracovávány okamžitě po sběru. Produkce probíhá i v noci, aby si čaj zachoval svou čerstvost a nejvyšší kvalitu.
-
Minbei oolong – čaj vypěstovaný v severní části provincie Fu-ťien.
-
Minnan oolong – čaj z jižní části provincie Fu-ťien.