Oolong čaje > Zajímavosti > Archív > Chuťové přívlastky typických oolongů

Chuťové přívlastky typických oolongů


Polozelený čaj – jak napovídá samotný název – kombinuje vlastnosti zelených a černých čajů. Oolongy vynikají jak vůní, tak chutí i barvou. Záznamy o vývoji zpracování tohoto druhu čaje sahají do 14. století a proto nabízí širokou škálu variant. Charaktery oolongů se dotýkají jemných lehkých tónů sladkého medu nebo svěžího ovoce, mohou mít i dřevité přívlastky a to až po silné aroma pečeného čaje. Vše závisí na stylu výroby a čerstvosti čaje. Samostatnou kapitolou je potom správné uskladnění čajů, které může nenávratně zničit i špičkový čaj… Oolong je populární především v jižní Číně a na Tchajwanu odkud pochází jedny z nejkvalitnějších variant polozeleného čaje typické svou lehkostí a svěžestí.

Oolongy se dají rozřadit podle chutí na přívlastky: květinové, ovocné, medové a kouřové. Faktem zůstává, že se nedá specifikovat „typický oolong“. Pro jednoduchost však lze shrnout, že oolongy jsou známé svým velmi příjemným aroma zejména květinového charakteru. Z chuťového hlediska převládají mezi oolongy sladko-ovocné tóny. Vzhledem k tomu, že jejich vůně je květinová, bývá i prvotní chuťový dojem lehce květinový – ten však brzy přechází do sladkých odstínů většinou popisovaný jako variace exotického ovoce.

Chuťové varianty téměř neznají hranic, ale tvar listů se drží jednoho ze dvou stylů: buď jsou srolovány do dlouhých listů jako Vodní víla (Wu Yi Shan Shui Hsien) nebo jsou zabaleny do malých kapiček jako Dong Ding.