Oolong čaje > Zajímavosti

Články a zajímavosti

Jak se vyrábí oolong

Výroba čaje oolong podléhá 7 základním krokům, z nichž každý dodá budoucímu oolongu svébytnou chuťovou, barevnou či aromatickou charakteristiku.

Více informací »


Historie čaje oolong

Britský velvyslanec v Číně věnoval začátkem 19. století oolong mladé královně Viktorii. Byla unešená kombinací nezvyklého aroma i chuti, stejně jako osobitým vzhledem čajových lístků. Žádný podobný čaj nebyl do té doby v Británii znám. Také proto pojmenovala tento čaj „kráska východu“.

Více informací »


Dělení oolongů

Odlišnosti mezi druhy oolongů vyplývají jak z lokality, ve které se pěstují, tak z kultivaru samotných čajovníků. V neposlední řadě jde o stupeň oxidace, který se může pohybovat od 8% do 85% právě v závislosti na odrůdě. Z toho vyplývají základní pravidla dělení oolongů:

Více informací »


Nejznámější oolongy

Polozelené čaje k nám přichází nejčastěji z Číny a to převážně z provincie Fujian, kde také vznikly. Výroba se nicméně rozšířila i do dalších regionů. Po celém světě jsou dnes velmi populární skvělé tchajwanské oolongy Dong Ding nebo Dong Ti. Jeden z nejslavnějších čínských oolongů je však bezpochyby železná bohyně milosrdenství čili Tie Guan Yin. „Tie“ znamená železo a odkazuje na sytost barvy, „Guanyin“ je čínská podoba původně indického bódhisattvy soucitu, tedy budhisty odkládající nirvánu proto, aby mohl pomáhat druhým na jejich cestě k osvícení. Železná bohyně milosrdenství tak má jeden z nejpoetičtějších názvů, který provází čajomilce na cestě života.

Více informací »


Zdravotní účinky oolongů

Vědci zkoumají velmi pečlivě chemického složení a poměr minerálních látek oolongů a jejich možné dopady na lidské zdraví. Studie potvrdily speciální účinky oolongů a to v několika oblastech:

Více informací »


Chuťové přívlastky typických oolongů

Polozelený čaj – jak napovídá samotný název – kombinuje vlastnosti zelených a černých čajů. Oolongy vynikají jak vůní, tak chutí i barvou. Záznamy o vývoji zpracování tohoto druhu čaje sahají do 14. století a proto nabízí širokou škálu variant.

Více informací »


Jak využít oolong v kuchyni?

Oolong dokáže propůjčit své aroma nejen vodě při přípravě čaje. Uvádíme dvě základní možnosti využití oolongu i při vaření, přičemž fantazii se při zužitkování oolongu skutečně meze nekladou …

Více informací »


Od výroby, k přípravě Oolongu

Jako u každého jiného čaje, se začíná přirozeně vypěstováním rostliny a sklizní. Sklízí se nižší, střední, vyšší a další kvalitativní třídy, podle kterých pak výsledný produkt dostane jakési označení, za svým vlastním jménem (například: Superior, King, A, ‘AAA’, a podobně …). Těchto kvalitativních tříd a typů je mnoho, proto se jimi budeme zabývat v jiném článku a nyní se zaměříme spíše na postupy výroby čaje Oolong.

Více informací »


Nejznámější druhy Oolongů

Nejznámější čaje typu Oolong, pochází především z Taiwanu (Taiwan je často označován jako Formosa a produkuje ty nejkvalitnější Oolongy na světě). Oolongy (a především ty Taiwanské) jsou označovány jako čaje císařské, je to dáno ideálními podmínkami pro pěstování čajovníků. Co se chuti těchto čajů týká, tak bývá velmi rozmanitá a pestrá, výběr je opravdu bohatý, naleznete zde čaje s chutí ovocnou, květinovou, praženou nebo netradiční mléčnou a bylinkovou.

Více informací »


Oolong – pomocník při hubnutí

Abychom nespekulovali a neuváděli nějakou zavádějící reklamu, je třeba připomenout, že Oolong (a jakýkoliv jiný čaj) není přímo určený pro hubnutí a ani po vypití X litrů tohoto nápoje denně po X týdnů skutečně nezhubnete, v nejhorším případě budete velmi podvyživeni, pokud budete pít jen čaj a nejíst k tomu. 

Více informací »

1 2