Thajsko

Thajsko je v povědomí čajového světa úzce spjato s vynikající produkcí jak zelených čajů, tak polozelených oolongů. Málo se však ví o tom, že Thajsko vděčí za vznik čajovém průmyslu tchajwanskému úsilí o rozvoj výroby kvalitního oolongu – tedy výběru vhodných kultivarů pro specifické geografické podmínky. V 80. letech 20. století se v Thajsku hledala vhodná ekonomická náhrada za pěstování opiového máku v severní části země. Byli přizváni tchajwanští experti, aby posoudili, které varianty čajovníků by se nejlépe hodily do thajských geologických a klimatických možností. Po pečlivém výběru bylo vybráno několik kultivarů, které byly úspěšně rozpěstovány a v průběhu let si v severní části Thajska vyvinuly vlastní charakter, kterým obohacují chuťovou škálu oolongů … Zvláštností je oolong Four Season, jehož název je odvozen z „four seasons like spring“ tedy z faktu, že může být sklízen čtyřikrát do roka v kvalitě jarní sklizně. Je typický svým plným aroma a lehkým tónem vlastním zeleným čajům. Thajská produkce oolongů se specializuje na lehce zoxidované čaje a dbá na dodržování zásad organického zemědělství. Proto dodává na světové trhy vysoce kvalitní a oceňované čaje. Ukázkou kterou thajský čajový průmysl nabízí zastupují: