Tchaj-wan

Na začátku 19. století již bylo pěstování čajovníku na Tchaj-wanu poměrně rozšířené, nicméně čajové lístky byly ke zpracování posílány přes moře na pevninu, do provincie Fu-ťien. Tento proces byl velmi neefektivní, ale fungoval až do roku 1868, kdy se John Dodd rozhodl změnit zažitý postup – přivezl čínské odborníky na Tchaj-wan a začal čajové lístky zpracovávat pod jejich vedením. Již o rok později dosáhla produkce tchajwanského čaje 127 tun. Hlavním odbytištěm se stal trh Spojených Států Amerických, kam čaj dovážel pod názvem Formosa.

I když je domovem oolongů čínský region Fu-ťien, nádherný hornatý ostrov, který se vzpíná k nebi přes sousední Tchajwanský průliv, dává v současnosti jedny z nejlepších oolongů světa. Na Tchaj-wan se v době kulturní revoluce v Číně uchýlilo téměř 2 miliony uprchlíků, kteří dodnes uchovávají starobylé čínské tradice – včetně přípravy a pití čaje, zvlášť rituálem kung-fu. Toto označení může evokovat klasické čínské bojové umění, ale znamená víc než to: je to přístup ke všemu, co člověk dělá. Praktikovat kung-fu v sobě zahrnuje jakoukoli dovednost prováděnou na nejvyšší možné technické dokonalosti a přitom zachovávat krásu, která dokonalosti náleží. V překladu znamená „zhotoveno s neobyčejnou zručností a péčí“.

I díky čínským politickým zmatkům se z Tchaj-wanu stal další rodný kraj oolongů. Specifické čajové varianty tchajwanských oolongů nesou často název Formosa. Toto označení vychází ze jména, které tomuto ostrovu dali portugalští mořeplavci a znamená „krásný“. Čínské oolongy patří ke světové špičce, ale oolongy Formosa jsou tím nejvybranějším, co může „černý drak“ nabídnout. Tomu odpovídají i ceny, které se v případě tchajwanských oolongů dokáží vyšplhat do skutečně astronomických výšek. Kouzlo tchajwanské Formosy spočívá v maličkých rodinných plantážích a lásce místních obyvatel k tomuto nápoji – a tak se i bohatému zájemci o některé oolongy může stát to samé, co ve Francii se střeženými ročníky z rodinných vinic: některé lahůdky nejsou na prodej! Kouzlem tchajwanských oolongů je klima ve kterém sazenice čajovníku rostou – přímořské prostředí v kombinaci s vysokohorskými plantážemi dávají „černým drakům“ neopakovatelné přívlastky. Dobrým příkladem může být Li Shan Formosa Oolong.

Kolem tchajwanských oolongů panuje určitý druh uctívání – každoroční sklizně a následné soutěže lákají na to nejlepší, co může čajová kultura nabídnout. Není divu, že kolem Formosy kolují legendární zkazky o závratných částkách vyplacených za excelentní várku … ale stačí zůstat nohama na zemi a podívat se na tržní hodnotu: špičková Formosa se prodává od 500$ do 1000$ za kilogram čaje. Naštěstí pro čajomilce se na Tchaj-wanu pěstují i skvělé oolongy za přijatelnou cenu.

Tchajwanské oolongy:

Tchajwanské podnebí umožňuje 3 sklizně úrody za rok: na konci dubna, května a v srpnu. Nejlepší oolongy pochází převážně z první sklizně.