Výroba čaje oolong podléhá 7 základním krokům, z nichž každý dodá budoucímu oolongu svébytnou chuťovou, barevnou či aromatickou charakteristiku.
1) Zavadnutí
Vybrané listy se rozprostřou na slunci a nechají se prudce zavadnout. Tím dojde k rychlému změkčení buněčné stěny listů, vlhkost se z listů rychle vypaří a nastartuje se oxidace (méně přesně fermentace). Většinou se kombinuje zavadnutí venku tedy na slunci a ve vzdušných stinných místnostech, aby došlo ke správné kombinaci zahřátí a zchlazení čajových lístků
2) Převrácení
Dříve se čajové lístky protřásaly v bambusových koších, dnes je tento krok mechanizován: čajové lístky se vkládají do trubicovitých válců, kudy proudí vzduch – díky tomu se zlepší nastupující proces oxidace čaje a zabrání se přehřátí a zapaření čajových lístků, které by ležely ve vrstvách na sobě.
Narušení okrajů čajových lístků je nejdůležitějších krokem v procesu výroby oolongů, může probíhat v několika vlnách a to různými způsoby, například stlačováním nebo válením. Tato fáze je ukončena v momentě, kdy okraje čajových lístků zčervenají
3) Oxidace
Tento krok je shodný jak u čaje oolong, tak u černých čajů a vede ke změně barvy čajových lístků
4) Fixace
Přirozená oxidace se prudce zastaví napařováním nebo pečením čajových lístků
5) Tvarování
Čajové lístky projdou buď horkými, nebo studenými válci, které list lehce zlomí a umožní jeho tvarování. Chuťové varianty oolongů téměř neznají hranic, ale tvar listů se drží jednoho ze dvou stylů: buď jsou srolovány do dlouhých listů jako Vodní víla (Wu Yi Shan Shui Hsien) nebo jsou zabaleny do malých kapiček jako Dong Ding. Jakmile je oolong natvarován, dojde k jeho prohřátí a dotvarování, tento proces může být ještě několikrát opakován
6) Sušení
Konečná fáze sušení zastaví oxidaci, čajový list zakonzervuje a předejde vzniku plísní
7) Aromatizace
Následně se oolong může „dochucovat“ různými metodami, např. pražením nad dřevěným uhlím
8) Balení
Oolong je roztříděn a zabalen k uskladnění či expedici. Tento krok výroby je téměř vždy pod kontrolou zkušených inspektorů, kteří z vyrobené várky čaje vybírají poškozené čajové lístky.
ukázka zpracování čaje oolong: