Oolong čaje > Co je to Oolong > Archív > Jak se vyrábí oolong

Jak se vyrábí oolong

Výroba čaje oolong podléhá 7 základním krokům, z nichž každý dodá budoucímu oolongu svébytnou chuťovou, barevnou či aromatickou charakteristiku.

1) Zavadnutí

Vybrané listy se rozprostřou na slunci a nechají se prudce zavadnout. Tím dojde k rychlému změkčení buněčné stěny listů, vlhkost se z listů rychle vypaří a nastartuje se oxidace (méně přesně fermentace). Většinou se kombinuje zavadnutí venku tedy na slunci a ve vzdušných stinných místnostech, aby došlo ke správné kombinaci zahřátí a zchlazení čajových lístků

  • to vede k první charakteristice čaje oolong – ke snížení určité travnaté chuti typické například pro zelené čaje.

2) Převrácení

Dříve se čajové lístky protřásaly v bambusových koších, dnes je tento krok mechanizován: čajové lístky se vkládají do trubicovitých válců, kudy proudí vzduch – díky tomu se zlepší nastupující proces oxidace čaje a zabrání se přehřátí a zapaření čajových lístků, které by ležely ve vrstvách na sobě.

Narušení okrajů čajových lístků je nejdůležitějších krokem v procesu výroby oolongů, může probíhat v několika vlnách a to různými způsoby, například stlačováním nebo válením. Tato fáze je ukončena v momentě, kdy okraje čajových lístků zčervenají

  • ve výsledku to odstraňuje z čaje hořkost a vede k vyvážení chuti čaje.

3) Oxidace

Tento krok je shodný jak u čaje oolong, tak u černých čajů a vede ke změně barvy čajových lístků

  • v této fázi se v čaji začíná rozvíjet chuťový charakter výsledného nápoje.

4) Fixace

Přirozená oxidace se prudce zastaví napařováním nebo pečením čajových lístků

  • tento výrobní krok opět odlišuje oolong od černého čaje a nechává vyznít jeho charakteristiky.

5) Tvarování

Čajové lístky projdou buď horkými, nebo studenými válci, které list lehce zlomí a umožní jeho tvarování. Chuťové varianty oolongů téměř neznají hranic, ale tvar listů se drží jednoho ze dvou stylů: buď jsou srolovány do dlouhých listů jako Vodní víla (Wu Yi Shan Shui Hsien) nebo jsou zabaleny do malých kapiček jako Dong Ding. Jakmile je oolong natvarován, dojde k jeho prohřátí a dotvarování, tento proces může být ještě několikrát opakován

  • zintenzivní výslednou chuť čaje.

6) Sušení

Konečná fáze sušení zastaví oxidaci, čajový list zakonzervuje a předejde vzniku plísní

  • čaj je trvanlivý a může se v něm plně rozvinout jeho charakter.

7) Aromatizace

Následně se oolong může „dochucovat“ různými metodami, např. pražením nad dřevěným uhlím

  • oolong získává kouřové aroma nebo jiné chuťové charakteristiky (ovocné, květinové atd. …)

8) Balení

Oolong je roztříděn a zabalen k uskladnění či expedici. Tento krok výroby je téměř vždy pod kontrolou zkušených inspektorů, kteří z vyrobené várky čaje vybírají poškozené čajové lístky.

 

ukázka zpracování čaje oolong:

http://www.youtube.com/watch?v=dPlBfjVJKTk

http://www.youtube.com/watch?v=iKVqVWF_aKI